Op dit ogenblik werkt Agriland samen met een professionele imker voor het maken van honing op basis van de koolzaadplanten die bij klanten zijn aangeplant.

Koolzaad, een olieachtige plant die wordt gekweekt in onze velden, groeit sterk in de lente en kleurt het landschap fel geel. Koolzaad bevat veel honing en de bijen vinden er nectar en pollen in overvloed voor hun bijenkorf.

De imker en de landbouwer, een winnend duo

De aldus verzamelde hoeveelheid pollen leveren niet alleen een grotere honingproductie maar ook een groter aantal bijenkorven. Elke plant met nectar brengt een andere honing voort. De honing van de koolzaadplant staat bekend om zijn zachte smaak en kristallisering.

Ook de koolzaadplanten doen hun voordeel bij een grotere bestuiving, wanneer de bijen naarstig honing verzamelen. En een plant met betere bestuiving heeft veel meer kans om veel korrels te leveren.

Aangepaste praktijken, beredeneerde praktijken!

Een dergelijk partnerschap is alleen maar mogelijk met nauwgezet en aandachtig voorbereide teeltpraktijken. Koolzaad is een plant die heel wat ongedierte aantrekt, zoals aardvlooien en glanskevers die aanzienlijke schade kunnen toebrengen aan de plant voor de bloei. De strijd tegen ongedierte kan op verschillende manieren gebeuren, zoals gebruik maken van hun natuurlijke vijanden die de teelten helpen, wat bevorderd wordt door specifieke agro-milieu maatregelen. Als dat niet volstaat en er andere middelen tegen ongedierte worden gebruikt, is het belangrijk erop te letten dat deze niet schadelijk zijn voor de bijen en andere nuttige insecten. Daarom moet ter plaatse worden bekeken welk ongedierte er is en moet de interventiedrempel maximaal worden verminderd om deze alleen bij extreme nood toe te passen.

Een bloeiende plant, lokale honing!

De samenwerking tussen Agriland en de imker liet toe om de plaatsing van heel wat bijenkorven te coördineren op een tiental sites in Wallonië en Vlaanderen. Dit partnerschap is nu in zijn 4de jaar en ontwikkelt zich geleidelijk verder tot een lokale productie van honing.